- نویسنده : Mehdi Bahrami
- ۰۵ آذر ۱۳۹۶
- کد خبر 29122
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی باقرشهر نیوز؛ حجت الاسلام محمد صدارت سردبیر شبکه خبری تهران نیوز نوشت: کار تیمی و گروهی یکی از نقاط برجسته جهت رسیدن به هدف است که برای جوانان جذابیت نیز دارد از این رو در طول تاریخ به اشکال گوناگون شاهد تشکیل گروهها و فعالیتهای گروهی بودهایم که از برجستهترین آنها میتوان به فعالیتهای تحت پوشش مساجد، هیئات و خیریهها اشاره کرد که اکنون نیز دایر هستند.
آنچه که موجب ایجاد همبستگی در یک گروه میشود تعیین اهداف مشترک و متقاعد شدن افراد برای تلاش گروهی در راستای رسیدن به آن اهداف است و نوعا در رابطه با فعالیتهای خیرخواهانه و غیرانتفاعی این گروهها شکل میگیرند چه در فضای حقیقی و چه در فضای مجازی.
امروزه در فضای مجازی شاهد تشکیل گروههای مختلف توسط افراد بی نام و نشان و یا افراد مشهور شده به واسطه هنر یا حرفهشان هستیم که از علایق و سلایق افراد استفاده کرده و با هدفهای متنوع گروههایی را تشکیل میدهند، از سوی دیگر در فضای حقیقی نیز شاهد تشکیل سازمانهای مردم نهاد هستیم که با گذشت دو دهه از رسمیت بخشیدن به این نام در کشور ما همچنان شاخه شاخه بوده و ریزش و رویشهای زیادی دارند.
وقتی در علت تنوع این گروهها و سازمانها و علت ریزشها و رویشهای تشکیل آنها دقت کنیم شاهد ایرادهای زیادی هستیم از جمله آن که اهداف این گروهها و سازمانها در عمل خیلی کوتاهمدت و گذرا بوده و بزودی به سرانجام میرسد و افراد از یکدیگر جدا میشوند لذا سازمان و گروه مردمی نمیتوان یافت که از نسلی به نسل دیگر منتقل شود.
یکی دیگر از ایرادهای اصلی و عوامل فروپاشی این گروهها مدیریت اشخاص حقیقی است که در بیشتر موارد افراد زیرمجموعه متوجه سوءاستفادههای شخصی در موضوعات سیاسی، اجتماعی و یا درآمدزایی توسط آن شخص شده و گروه یا سازمان را ترک میکنند، همچنین میتوان به محدودیت کارکردهای گروهی این افراد اشاره کرد که موجب کاهش اثرگذاری شده و به مرور ممکن است دلزدگی ایجاد کند.
اما نکته مهم اینجاست که ما در دورهای از دورانهای تاریخی ایران زندگی میکنیم که واقعه بزرگی به نام انقلاب اسلامی با همت همین مردم و در قالب یک کار گروهی ملی آغاز شده و به پیروزی رسیده است، آن هم در کشوری که بیشتر عمر خود را شاهد حکومتهای پادشاهی و خاندانی بوده است و به علت سلطه بیگانگان یا ترس از حکام دیکتاتور، فعالیت گروهی مردم در آن کمرنگ یا کم اثر بوده است، لذا اکنون که یک حرکت تیمی در مقیاس ملی رخ داده و خود مردم حکومت را به دست گرفتهاند و ارکان آن را انتخاب میکنند انتظار میرود که گروهها و سازمانهای مردمی در راستای همین حرکت بزرگ و هدف متعالی آن حرکت کنند که در این صورت شاهد انحلال یا تکثر این سازمانها نباید باشیم.
گفتنی است رهبر کبیر انقلاب اسلامی که محبوب مردم بوده و مدیریت و هدایت این حرکت ملی را تا پایان عمر برعهده داشت، در سالهای نخستین پیروزی این انقلاب مردمی دستور تاسیس سازمانی مردم نهاد به بزرگی یک ملت و با هدف ادامه و پیشبرد انقلاب اسلامی در همه شاخهها را داد که با نام بسیج شناخته میشود.
بسیج یک سازمان مردم نهاد است که از روز اول با ارتش بیست میلیونی خواندن، اعلام شده است که این سازمان متعلق به همه گروهها و اقشار جامعه است، کما اینکه اکنون در هر قشر ومحله و صنف، شعبهای از آن دیده میشود که به دست خود اهالی آن محل یا اعضای آن صنف و قشر، امورات و برنامههایش تدوین و مدیریت میشود.
از طرفی بسیج به واسطه اینکه مدیریت کلانش نه در دست دولتیهاست و نه در دست اشخاص حقیقی آن شبهه سوءاستفاده را نیز ندارد و مدیریت کلان آن به یک مجموعه انقلابی و غیردولتی سپرده شده است تا با نظرخواهی و نیازسنجی و برنامهریزی از سوی اعضا، فعالیتها را مدیریت و نظارت کند و در تمام اهداف خرد و کلان سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بتواند راهگشای حضور اقشار مختلف مردم در میدان باشد.
همچنین لازم به ذکر است منعطف بودن بسیج در موضوعات و هدفگذاریها سبب میشود تا افراد بتوانند در تمامی اهداف بلندمدت و کوتاه مدت وجه اشتراک لازم جهت همبستگی را پیدا کرده و در صورت نیاز به مکمل برای افزایش اثرگذاری فعالیتشان به صورت شبکهای و سازمانی با سایر مجموعههای بسیجی ارتباط گیری کنند.
حال سئوال اینجاست که با وجود چنین سازمان مردم نهاد بزرگی که کارکرد آن جامع و گسترده بوده و در طول حدود چهار دهه که از عمر آن میگذرد، نسل به نسل منتقل شده و شاهد استقبال افراد مختلف است چرا در دوران اصلاحات به جای کمک به فراگیر شدن این سازمان مردم نهاد انقلابی، بسترسازی برای ثبت و رسمیت بخشیدن به سازمانهای مردم نهاد متنوع با مدیریت اشخاص حقیقی شده است؟ آیا بهتر نبود به جای تشویق جوانان بر تشکیل گروهها و سازمانهای کوچک با عمر کم به سوی ارتش ۷۰ میلیونی شدن بسیج مستضعفین میشد؟
اگر غرض از تشکیل گروهها و سازمانهای مردمی، ارائه خدمات غیرانتفاعی به عموم افراد جامعه است همین را میشد در بسیج که در دل تک تک محلات پایگاه و جایگاه دارد، یافت و نیازی به موازی کاری نبود، همچنین در تشکیل سراهای محله و تزریق پول به محلات برای فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی نیز میتوان گفت اگر هدف خدمت به مردم بود که با تزریق یک سوم همین سرمایه به پایگاههای بسیج که در قدیمیترین مرکز فعالیت مردمی یعنی مساجد مستقر است میشد ۱۰ برابر کارکرد مفید را شاهد بود.
از این روی بهتر است مسئولین سازمان بسیج مستضعفین ضمن آسیب شناسی درباره علل گرایش جوانان از بسیج به سوی سازمانهای مردم نهاد کوچکتر، به تبیین عملکردها و ظرفیتهای بسیج در رسانههای مختلف و فضای مجازی بپردازند و از انحصار در رسانه اختصاصی و سازمان عبور کرده و با استفاده از رسانههای نوین همه علاقهمندان به کار گروهی را جذب این مزرعه بدون حصار انقلاب اسلامی کنند.
همچنین با توجه به اینکه بسیجیان فعال در عرصههای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی توانمندیهای ناشناخته زیادی دارند پیشنهاد میشود همانگونه که در عرصههای نظامی و سیاسی توانمندی بسیج برای همه عیان است در این سه عرصه نیز با برگزاری مناظرات و میزگردهای تخصصی، توانمندی خود را در راستای پیشرفت و آبادانی کشور و جلوگیری از نفوذ غربزدگان و پیشگیری از موازیکاریهای هزینهدار تبیین کنند.
انتهای متن/*
http://baghershahrnews.ir/?p=29122