به گزارش پایگاه خبری تحلیلی باقرشهر نیوز، شست حکمرانی روستایی با حضور زمانی، فرماندار ویژه ری، بابایی، بخشدار کهریزک، حجت الاسلام غفاری، مدیرکل امور مساجد و هجرت مدیریت حوزه های علمی کشور و فرمانداران، بخشداران، دهیاران و مبلغان روستایی کشور برگزار شد.
بخشدار کهریزک با اشاره به اینکه تعداد روستاهای استان تهران ۵۳۸ روستا است، گفت: تعداد روستاهایی که دوره انتخابات در آنها برگزار شد ۴۹۰ روستا بود که با توجه به اینکه ابطال انتخابات سه روستا را داشتیم ۴۸۷ روستا به صورت شایسته انتخابات در آن برگزار شد و مشارکت مردمی را در سطح استان جلوه گر بود؛ تعداد اعضای شورای اسلامی ۳ هزار ۶۶۳ نفر است؛ تعداد ۲۴ روستا بالای ۵ هزار نفر جمعیت دارد.
نقش روستاها در تامین امنیت غذایی
امین بابایی افزود: تعداد روستاهای بالای هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت ۱۰۱ روستا است؛ ۴۶۸ روستا نیز دارای طرح هادی هستند که از شاخص های اصلی حکمرانی است.
بخشدار کهریزک اشاره داشت: روستا و تفکر روستائی در حوزه کشاورزی و تامین و امنیت غذا نقش بسزایی دارد؛ بر اساس آمار جهاد کشاورزی رتبه اول در زمینه کشاورزی استان تهران در تولید ۵ محصول سبزی و صیفیجات، محصولات گلخانه ای و گلهای شاخه بریده، قارچ خوراکی و گیلاسی، فرآورده های لبنی در سطح کشور دارد؛ در حوزه سه محصول شیر خام، ماهی زینتی و ذرت علوفه ای رتبه دوم استان های کشور را دارد؛ در خصوص تولید محصول سیب درختی هم رتبه سوم کشور را دارد؛ این نشان دهنده مدیریت جامع و کامل در حوزه محصولات کشاورزی با محوریت اداره کل روستاهای سطح استان است.
بابایی در ادامه در خصوص شهرستان ری خاطرنشان کرد: حرم عبدالعظیم حسنی سرفصل فرهنگی غنی به این شهرستان داده است؛ شهرستان ری با حدود ۲ هزار و ۲۰۶ مترمربع مساحت دومین شهرستان وسیع استان تهران با ۵ بخش، ۶ شهرداری و ۹ دهستان و ۱۱۸ ده است.
لزوم توجه به آموزش در شهرستان ری
وی تاکید کرد: امیدواریم شرایط و دوره های آموزشی تخصصی، طراحی حکمرانی روستائی با نگرش و گفتمان اساتید توانمند و نگاه ارزشمندی که محقق شده بتوانیم سرفصل های توسعه پایدار را در سطح روستاها به شایستگی پیش ببریم.
در ادامه نشست زمانی، معاون استاندار تهران و فرماندار ویژه شهرستان ری، با تاکید بر لزوم آموزش در این شهرستان، اظهار کرد: گاهی مواقع مسائلی باعث می شود تمرکز بر مسئله اصلی از بین برود؛ آموزش به کاهش هدررفت سرمایه کمک خواهد کرد.
وی اشاره داشت: وجود قابلیت های مادی مخصوصاً در شهرستان ری و سرمایه در گردش نقش آموزش و پرورش و بالاخص آموزش را برجسته می کند؛ قطعاً تشکیل چنین جلساتی برای تحقق اهداف مفید خواهد بود و امیدوارم کمال بهره برداری را از این جلسه داشته باشیم.
حضور ۳۱ شهرستان منتخب کشور در دوره آموزشی
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور در این نشست خاطرنشان کرد: در ۳۱ شهرستان منتخب کشور یعنی هر استانی یک شهرستان، البته تهران دو شهرستان، در این دوره آموزشی حضور دارند و مجموعاً ۷۸ بخشدار و دو هزار و ۱۹۶ دهیاری و ۳۴۴ روحانی مساجد در این شهرستان ها و بخش ها در این دوره حاضر هستند؛ به لحاظ دسترسی آسان به این دوره ارتباط را در سطح بخشداری ها قرار دادیم و این دوره از بخشداری ها رصد می شود.
ملانوری ادامه داد: از اهداف اصلی انقلاب اسلامی رفع محرومیت و عدالت اجتماعی، توسعه خدمات نظام در سراسر کشور مخصوصاً مناطق محروم و روستاها است؛ ۳ ماه بعد از پیروزی انقلاب به دستور حضرت امام (ره) جهاد سازندگی شکل گرفت و این حرکت جهادی و انقلابی به سمت روستاها برای رفع محرومیت ایجاد شد.
وی همچنین با اشاره به اینکه جهاد سازندگی بر پایه فعالیت های مردمی و استفاده از ظرفیت های هر منطقه و نگاه قوی دولت به سمت روستاها رفت، تاکید کرد: در ۴ دهه ای که از عمر انقلاب اسلامی گذشته است، توجه ویژه ای به مناطق روستائی شده است ؛سعی شده اکثر روستایی از شبکه های برق، شبکه های آب، گاز شهری، دسترسی به خدمات اجتماعی و آموزشی و غیره بهره مند شوند؛ یکی از نهادهای شکل گرفته در بعد از انقلاب دهیاری هاست.
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور بیان کرد: حدود ۳۸ هزار دهیاری در روستاهای کشور تاسیس شده است، شوراهای اسلامی و دهیاری ها شکل گرفتهاند و به عنوان نهادهای مردمی فعالیت و انجام وظیفه می کنند؛ امروز یک رویداد و اتفاقی را شاهد هستیم که باعث شده مقام معظم رهبری بیانیه گام دوم انقلاب را ابلاغ کنند و همه را در این اعتقاد و باور بیاورد که اقدام نویی در روستاها اتفاق افتد.
جمعیت روستایی اکنون حدود ۲۲ درصد است
ملانوری همچنین تصریح کرد: ۴ دهه خدمات به روستاها بردیم و زیرساخت ها را ایجاد کردیم ولیکن از سال ۱۳۶۰ که جمعیت روستائی و شهری ما ۵۰-۵۰ شد علی رغم اینکه خدمات به خوبی توسعه یافت اشهد مهاجرت روستا به شهر بودیم؛ البته درصدی از این امر به دلیل تبدیل روستا به شهر بود که این هم جای بحث جدی و کارشناسی دارد که باید اجازه دهیم روستاها به شهر تبدیل شوند یا خیر.
وی با تاکید بر اینکه جمعیت روستاها اکنون به حدود ۲۲ درصد رسیده است، تاکید کرد: جمعیت شهری حدود ۷۸ درصد است؛ کانون های سکونتگاهی که یکی از کانون های بزرگ تولید هستند در کشور دچار اشکال و ایراد شدند و به این دلیل امنیت غذایی و امنیت اجتماعی دچار تهدید شدند.
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور با اشاره به گام دوم انقلاب خاطرنشان کرد: باید تلاش کنیم نگاه، رویکرد و ادبیات جدید در مدیریت روستائی شکل گیرد؛ بسیاری از روستائیان که به دلایل مختلف اعم از اشتغال، درآمد مکفی و غیره روستاها را ترک کردند علاقه مند هستند به روستاها برگردند اما به شرطی که توجه شود از زیرساخت ها و امکانات بهره مند باشند.
ملانوری گفت: باید با توسل به امکانات و برنامه خوب بر پایه مزیتهایی که در هر منطقه وجود دارد، مسیر جدیدی را طراحی کنیم که باید برای آموزش عرق ریخت تا خون در جبهه های جنگ ریخته نشود؛ باید به آموزش توجه کرد تا زندگی بانشاط و رفاه را برای مردم به ارمغان بیاوریم.
وی ادامه داد: این امر بدیهی است که مناطق روستایی در کشور ظرفیت های بزرگی از جمله منابع طبیعی، گردشگری، معادن، کشاورزی، دامپروری و غیره دارند؛ مهم اطلاع از این ظرفیت ها و برنامه ریزی برای بارور کردن آنهاست و اینکه مردم به این باور برسند که می توانند در روستاها کار کنند و درآمد کافی داشته باشند.
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور با تاکید بر نقش دهیاری ها، اظهار کرد: دهیاری ها با مطالبه گری جدی از دولت و نظام و بخش های مختلف می تواند روستا را به جایی برساند که همه علاقه مند شوند به این امر که در روستاها فعالیت کنند و این تفکر که روستا به شهر تبدیل شود از بین برود و روستاها دوباره آباد شوند؛ لازمه این امر آموزش دهیارها است که آنها را با ۴۷ وظیفه خود آشنا کند؛ دهیار باید بداند مسئول سلامت، محیط زیست، اقتصاد روستا، فرهنگ سازی بانوان، مدیریت آب و خاک، توانمندسازی مردم و غیره است.
ملانوری تاکید کرد: ما ضعف در قانون نداریم؛ ضعف ما در دانستن اطلاعاتی است که می تواند ما را در حوزه مدیریت مجهز کند و اطلاع از ظرفیت هایی که در اختیار ماست؛ دوره های آموزشی حکمرانی روستایی و مبانی تسهیل گری که از بین خرد جمعی و بحث های کارشناسی جهاد کشاورزی شکل گرفت با حضور اندیشمندانی به دنبال تبیین و تشریح اهداف ۱۶ گانه ای است که در این دوره ها بر روی آن بحث می شود.
وی اشاره داشت: کار را با حضور وزیر کشور آزمایش کردیم و مورد تائید ایشان بود؛ تاکید کردند این دوره ها تداوم یابد تا ۳۶ هزار دهیاری که در سطح کشور داریم آموزش ببینند و دوره ها در قالب نشست های حضوری و مجازی برگزار شود؛ با تداوم این دوره های سعی می کنیم آموزش در کشور توسعه یابد.
کارکرد مسجد تنها به کارکرد عبادی منحصر نشود
حجت الاسلام غفاری، مدیرکل امور مساجد و هجرت مدیریت حوزه های علمی کشور، در ادامه این نشست اظهار داشت: پیامبر اسلام (ص) در عرصه های اجتماعی، سیاست، اقتصادی و فرهنگی حضور فعال در جامعه داشتند؛ بانو فاطمه زهرا (س) که بیان می کند برتری زن بر این است که نه مردی او را ببیند و نه او مرد نامحرمی را ببیند، در زمان لازم در جامعه اسلامی حضور می یابد و در کنار امیرالمومنین (ع) میایستند؛ انسان باید از همه ظرفیت ها استفاده کنند و ما برای انحصار در یک کار نیامدهایم.
وی ادامه داد: حضور در همه ابعاد یک وظیفه است؛ ما که فاطمی هستیم و تمایل داریم الگوی زندگی ما اهل بیت (ع) باشند باید این چنین باشیم و تمرکز بر یک کار و یک برنامه نداشته باشیم چراکه ظرفیت وجودی انسان زیاد است و می توان حداکثر استفاده را از این ظرفیت وجودی برد.
حجت الاسلام غفاری همچنین بیان کرد: می توان این بهره مندی از ظرفیت ها را در مساجد ایجاد کرد و کارکرد مسجد را تنها به کارکرد عبادی منحصر نکرد؛ می توان طوری اقدام کرد که مردم نیاز خود را در جامعه در مسجد ببینند؛ در صدر اسلام مسجد تنها محل عبادت نبود، محل رفع نیازهای اجتماعی، اقتصادی و غیره بود؛ مسجد برای همه مردم است، نه قشر خاصی!
مدیرکل امور مساجد و هجرت مدیریت حوزه های علمی کشور اظهار کرد: پیامبر (ص) به گونه ای رفتار می کردند که برای همه اقشار جامعه باشند، مسجد پایگاه سیاسی شد که مسائل حکومتی را در آن تصمیم گیری می کردند، هم پایگاه اقتصادی شد که نیازها را برطرف می کردند، پایگاه اجتماعی و فرهنگی شد.
عدم انس و الفت بین مسئولین صدمه به مردم است
وی با اشاره به حکمرانی روستایی بیان داشت: شروع این حکمرانی روستایی از مردادماه در قم بود و امیدواریم آثار و برکاتی آن نمود یابد، این نشست درصدد است تمام ظرفیت های عزیزان اعم از دهیار، بخشدار، فرماندار و روحانیت ها را به ظرفیت های موجود در مساجد پیوند زند؛ بر اثر این پیوند زدن خدماتی را برای مردم عزیز می توان داشت که این هدف است ولی از همه ظرفیت ها استفاده کنیم و خود را در محدوده کوچکی نبینیم.
حجت الاسلام غفاری اشاره داشت: در این طرح ۸ کمیته عبادی، اجتماعی، جوانان، اقتصادی و غیره فعال شدند؛ ۱۰۰ مبلغ روحانی در کنار بخشدارها و دهیاران قرار گرفتند و تحقیق کردند و حاصل این دوره این شد که انس و الفتی بین مسئولین منطقه و روستا ایجاد شود؛ این انس و الفت اثرگذار است؛ اگر مسئولین نتوانند کنار هم بنشینند صدمه به مردم وارد می شود.
مدیرکل امور مساجد و هجرت مدیریت حوزه های علمی کشور ادامه داد: وقتی مسئولین همفکر باشند مشکلات مردم حل می شود و در ابعاد کوچکتر رستا نیز این چنین است که وقتی فرماندار و دهیار در کنار هم باشند و همفکر باشند و در بخشداری مطالب خود را بیان کنند و مشکلات را برطرف کنند نفع به مردم در روستا می رسد.
وی تاکید کرد: درخواست من این است که دوستان اهتمام در حضور جلسات نشست ها داشته باشند که آثار و برکات زیادی خواهد داشت؛ ارتباط بین فرماندار، دهیار و روحانی باعث می شود اقدامات در کنار هم تصمیم گیری شود و مشکلات روستا برطرف شود.
حجت الاسلام غفاری بیان داشت: به گفته روحانیون ما توانستیم بعد از جلسات حکمرانی روستایی و مبانی تسهیل گری برای بانوان و جوانان اشتغالزایی کنیم؛ در خصوص آسفالت معابر که مدت ها پیگیر آن بودند بعد از جلسات حکمرانی موانع برطرف شد؛ افتتاح صندوق قرض الحسنه همیاری روستایی در روستاها برقرار شده است؛ جلسه با مدیران برکت جهت اشتغالزایی و رفع مشکلات روستاها، تهیه جهیزیه جهت ازدواج، توسعه مسجد، جلسات رفع مشکلات روستاها و غیره از آثار برگزاری نشست حکمرانی روستایی است.
انتهای پیام/*
http://baghershahrnews.ir/?p=61038