- نویسنده : Mehdi Bahrami
- ۱۵ فروردین ۱۳۹۵
- کد خبر 7964
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
به گزارش باقرشهرنیوز به نقل از سرویس اقتصادی تهران نیوز؛ عملکرد اقتصادی دولت در سال ۱۳۹۴ که مملو از آشفتگی، حاشیه، بی برنامگی و شعار زدگی بود می توان آن را یکی از مبناهایی برای نامگذاری سال ۹۵ از سوی مقام معظم رهبری دانست.
در سال ۱۳۹۴ حذف فله ای یارانه نقدی، خوشبینی بیش از حد به برجام و توافق هسته ای، بی توجهی به تولیدکنندگان، نامه ۴ وزیر به روحانی و هشدار درخصوص رکود بی سابقه، رشد نقدینگی ادامه یافت اما هیچگاه در هیچ حوزه تولید نقدینگی وجود نداشت. این حجم نقدینگی میتوانست در راه تولید هزینه شود و زمینه خروج از رکود را فراهم آورد اما این اتفاق رخ نداد و . . همگی نشان از بی برنامه بودن دولت در امر اقتصاد در سالی که گذشت را دارد.
در ادامه به مرور برخی از رویدادهای اقتصادی سال ۹۴ میپردازیم:
*هشدار ۲۰۵ نماینده مجلس به روحانی برای حل رکود بی سابقه
در دی ماه سال ۹۴، ۲۰۵ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نامهای به رئیسجمهور، حل مشکل رکود بیسابقه حاکم بر اقتصاد کشور، اشتغالزایی و جلوگیری از ورود کالاهای مشابه را خواستار شدند.
محمد دهقان عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی پیش از پایان نشست علنی پارلمان نامه ۲۰۵ نفر از نمایندگان مجلس خطاب به حسن روحانی رئیسجمهور را قرائت کرد.
براساس این گزارش؛ نمایندگان در این نامه ضمن تشکر از زحمات و تلاشهای رئیسجمهور محترم درباره توجه و کمک به حل موانع و مشکلات تولیدکنندگان داخلی کشور، درخواست کردند دولت در جهت اشتغالزایی و حمایت از تولیدات داخلی و جلوگیری از ورود کالاهای مشابه که امکان تولید آنها در داخل کشور وجود دارد، تلاش کند و همچنین برای برونرفت از رکود عمیق و بیسابقه حاکم بر اقتصاد کشور اقدام نماید.
*وام خودرو و خالی کردن جیب مردم
دولت با وامهای ۲۵ میلیون تومانی خودرو موفق شد مردم را برای خالی کردن انبار خودروسازان ترغیب کند و ۱۲۰ هزار خودرو را با شرایط کمسابقه بفروش برساند؛ از همان روزی که اعلام شد دولت برای خروج از رکود وام ۲۵ میلیونی خودرو را در نظر گرفته ابهامات و سوالات بسیاری به وجود آمد که کمتر مسئولی میتوانست به آن پاسخ دهد.
سقف ارائه وام و چگونگی بازپرداخت آن از مبهمترین مواردی بود که دولتیها علاقهای به شفافسازی نداشتند. هجوم مردم برای دریافت وام ۲۵ میلیونی نشان داد که آنها در اولین فرصت خواهان دریافت این تسهیلات بودند. و در نتیجه خودروهای بیکیفیت که روی دست خودروسازان مانده بود با ایجاد موج به راحتی بفروش رسید. اظهارات سخنگوی بانک مرکزی بخوبی این موضوع را نشان میدهد. سخنگوی بانک مرکزی با اشاره به توقف وام ۲۵ میلیونی خودرو گفت: نظام بانکی کشور بیش از میزان ۱۱۰ هزار دستگاه امکان مالی تأمین تسهیلات دولتی برای خرید خودرو ندارد.
*نامه ۴ وزیر و هشدار بحران رکود بی سابقه
نامه ۴ وزیر اقتصاد و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، وزیر کار و رفاه و وزیر دفاع در تابستان ۹۴ نیز یکی از رویدادهای تکان دهنده برای اقتصاد کشور بود. وزرا با بررسی شاخصه های منفی و وضعیت آشفته شرکت های بورسی و تولیدکنندگان به رییس جمهور هشدار دادند و خواستار چاره ای برای خروج از بحران اقتصادی شدند. این نامه نشان داد بحرانهایی مثل رکود در کشور چقدر جدی است.
اما این نامه که به مذاق برخی از دولتی ها خوش نیامده بود توهین های برخی مسئولان دولتی را نیز در پی داشتاز جمله اکبر ترکان مشاور رییس جمهور که در توهینی بیسابقه اعلام کرد ۴ وزیر و زیرمجموعه آن دنبال مفتخوری و خرید خوراک ارزان پتروشیمیها بودند و برخی تئوریسینهای اصلاحطلب نیز پیشنهاد دادند هر ۴ وزیر اخراج شوند! دولت نیز تنها در برابر این نامه سکوت کرد و با ارائه طرحهای ابتدایی سعی در خارج کردن اقتصاد از رکود خارج داشت که نافرجام ماند.
*دفن ۱۷۰۰ تن سیبزمینی برای تنظیم بازار
در آذر ماه سال ۹۴ گزارش دفن ۱۷۰۰ تن سیبزمینی در استان فارس داده شد که علت اصلی آن را تنظیم بازار اعلام کردند. و بهجت حقیقی، مدیر تعاون روستایی فارس در اینباره گفته بود موضوع دفن ۱۷۰۰ تن سیبزمینی به علت تنظیم بازار است و در این اقدام سازمان تعاون روستایی استان فارس، سیبزمینیهای برداشتشده از شهرهای فسا و داراب را که دارای پایینترین حد کیفیت بودند از کشاورزان به قرار هر کیلو ۳۶۰ تومان خریداری و مجموع آنها را معدوم کرده که در این اقدام ۶۲۰ میلیون تومان پول بیتالمال به منظور تنظیم بازار سیبزمینی از دست رفته است. البته در میان حاشیههای سیبزمینی، اسناد قابل تاملی هم منتشر شد که نشان میداد دلیل دفن و نابودی سیبزمینیها، فاسد شدن به خاطر ماندن در انبار بوده نه فساد ناشی از استفاده کود شیمیایی! جالبتر اینکه در این اسناد روشن شد پیشنهاد شده قبل از فاسد شدن سیبزمینیها آن را به کمیته امداد بدهند!
*انتقاد سردار نقدی از اقدامات نسنجیده دولت
به گزارش تهران نیوز؛ سردارنقدی نیز با انتقاد از سیاست های اقتصادی دولت گفت: قرار بود هم چرخ سانتریفیوژها بچرخد و هم چرخ کارخانه ها اما دیدیم که چرخ هر دو پنچر شد.
سردار محمدرضا نقدی رئیس سازمان بسیج مستضعفین کشور در جمع مسئولان استانی بسیج سازندگی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی گفت: اگر به اقتصاد مقاومتی ایمان داشتیم و چشممان به خارج از کشور و برجام نبود وضعیتمان بهتر از این بود. قرار بود هم چرخ سانتریفیوژها بچرخد و هم چرخ کارخانه ها اما دیدیم که چرخ هر دو پنچر شد و اقتصاد ما دچار رکود شد و هیچ خیری ندیدیم.
نقدی افزود: این دولت ادعا داشت که رابطه با کشورهای خارجی را بهتر خواهد کرد اما دیدیم که ۶ کشور دسته چندم رابطهشان را با ایران به صورت توهین آمیزی قطع کردند زیرا جری شده بودند. معلوم است وقتی ما صلابت خود را بشکنیم و پنجاه بار زیر پرچم آمریکا راه برویم و بخندیم و قدم بزنیم همه کشورها احساس می کنند که ایران از هم پاشیده و می شود هر کاری با ایران کرد.
وی با تاکید بر اینکه بسیج سازندگی به عنوان پیش قراول نظام در اقتصاد مقاومتی نباید معطل هیچ بماند کسی بماند و باید فعالیتش را توسعه دهد، اظهارکرد: بسیج سازندگی باید مثل همیشه احساس تکلیف کند و اداری کار کردن را از سازمان خود دور کند. بسیج سازندگی باید تحولی عظیم و انقلابی اقتصادی را رقم بزند.
رئیس سازمان بسیج مستضعفین با بیان اینکه بسیج سازندگی با توجه به سیاست های ولایت، برای فعالیت خود چشم انداز تهیه کرده است، خاطرنشان کرد: ما در سال ۱۴۰۴ باید ۲۰ میلیون بسیجی فعال داشته باشیم که در سال یک دوره به اردوهای جهادی بروند. در سال ۱۴۰۴ اگر هر بسیجی ۵ روز به اردوی جهادی برود، رقم ۱۰۰ میلیون نفر خدمت رسانی جهادی محقق می شود. بسیج سازندگی باید عادت های اداری را بشکند و جهادی کار کند.
نقدی با اعلام این خبر که از امسال ردیف بودجه بسیج سازندگی مستقل خواهد شد، گفت: مسئولین بسیج سازندگی باید با اعضای گروه جهادی مانوس و رفیق باشند شود تا همه یک دل و یکصدا با هم کار کنند. اگر مدیر بسیج سازندگی اینگونه باشد همه جوانان در استان ها جذب این مدیر خواهند شد. بسیج سازندگی یعنی محور گروه های جهادی. بسیج سازندگی باید پناهگاه جوانان و گروه های جهادی باشد و ما باید به دنبال این باشیم که در مسجد و مدرسه گروه های جهادی را بیش از پیش راه اندازی کنیم.
وی افزود: باید محرومیتهای استانها را لیست کنیم و با توجه به الویت بندی انجام شده خدمت رسانی کنیم. باید اردوهای جهادی را فرهنگ سازی وجوانان را دلگرم کرد و خدمت رسانی در اردوهای جهادی را برای جوانان تبدیل به یک عادت کرد.
نقدی با بیان اینکه دشمن در تلاش است فرهنگ لیبرالیستی را وارد کشور کند و ما باید مقابل این نفوذ دشمن بایستیم و مسئولیت پذیر باشیم افزود: اساس بسیج مسئولیت پذیری است. بسیج روحیه انقلابی دارد و بی تفاوت نیست. ما در هر استان باید ۵۰۰ هزار نفر را به اردوهای جهادی بفرستیم. مردم خودشان با همیاری یکدیگر می توانند مشکل خودشان را حل کنند.
رئیس سازمان بسیج مستضعفین با اشاره به دفن مواد غذایی توسط دولت به بهانه تنظیم بازار، گفت: دفع ۱۷۰۰ تن سیب زمینی اسراف بزرگی بود که دولت انجام داد. یک میلیون و ۷۰۰ هزار کیلو سیب زمینی یعنی یک وعده غذایی برای ۸ میلیون نفر که ما به سادگی آن را دفن کردیم. امحای سیب زمینی در حالی انجام گرفته است که ما برای تهیه نشاسته مورد نیاز گل حفاری به سیب زمینی نیاز داریم. ۳۰ درصد گل حفاری چاه های نفت نشاسته سیب زمینی است و نشاسته ذرت، گندم یا محصولات دیگر دردی دوا نمی کند. سالانه ما ۵۰ هزار تن نشاسته نیاز داریم اما کارخانه های ما خوابیده است و ما از خارج گل حفاری وارد می کنیم.
وی تصریح کرد: صنایع تبدیلی می تواند ما را از این وضعیت و از این اسراف کاری ها نجات دهد چرا که ما الان در کشور حدود ۵ میلیون تن ضایعات محصولات کشاورزی در سال داریم. راه درمان این ضایعات صنایع تبدیلی است. باید کارگاه های زودبازده و کوچک بیشتر شود و مردم را برای انجام فعالیتهای اقتصاد مقاومتی تشویق کنیم. مردم باید بیشتر با فواید فعالیتهای اقتصاد مقاومتی آشنا شوند. کارگاه های زود بازده یا مشاغل خانگی ورشکستگی ندارد. باید فعالیتهای اقتصاد مقاومتی را به خانه ها سوق دهیم و هر خانه می تواند یک کارگاه کوچک شود. صنعت خانگی باید رواج پیدا کند.
*افزایش بار مالی به جای بهبود معیشت
اوایل سالجاری با وجودی که خانوارها به موجب شرایط سخت افتصادی با مشکلات عدیدهای دست و پنجه نرم میکردند، دولت به جای اجرای طرحهای خاص در قالب بهبود معیشت خانوارها بار مالی قبوض گاز را بالا برد. همزمان با افزایش بار مالی قبوض گاز در سال ۹۴، معاون وزیر نفت نیز در ماههای ابتدایی سال از دستورات جدید رئیسجمهور برای افزایش ۲۰ درصدی افزایش قیمت گاز به صورت یکسان برای ۱۲ پلکان مصرفی در کشور خبر داده است.
صدور و توزیع اولین دوره قبوض گاز و افزایش بار مالی صورتحساب مشترکان خانگی و تجاری حتی با واکنش نمایندگان مجلس شورای اسلامی روبهرو شده است. مسئولان شرکت ملی گاز ایران تاکید میکنند که هیچگونه افزایش قیمتی در محاسبه گازی های مشترکان خانگی و تجاری برای سال ۹۴ اعمال نشده اما بار مالی قبوض گاز مشترکان نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است.
*ناامیدی مردم از خرید مسکن
بسترسازی برای تامین مسکن مورد نیاز مردم از وظایف دولت است که متاسفانه در دولت یازدهم به آن توجهی نشده است و مسئولان به جای اجرای طرحهای ساخت مسکن به افزایش رقم وام مسکن، آن هم با شرایط سخت بازپرداخت که برای متقاضیان دشوار است روی آورده اند غافل از اینکه با سهلانگاری نسبت به ساختو ساز واحدهای مسکونی شکاف میان عرضه و تقاضا در بخش مسکن روز به روز در حال بیشتر شدن است.
وزیر راهوشهرسازی در ۲ سال گذشته بارها نسبت به مسکن مهر انتقاداتی را مطرح کرده در حالی که هنوز نتوانسته طرح جایگزین این پروژه را ارائه دهد. در حالی که میتوانستند طرحهایی مانند مسکن اجتماعی، حمایتی، امید و… را که مطرح کرده بودند، عملیاتی کنند. از طرفی اعطای وامهای ۵۰، ۸۰ ،۱۰۰ و ۱۶۰ میلیونی نیز اکنون دردی را دوا نمیکند. به طور مثال وام ۱۶۰ میلیون تومانی مسکن برای صاحبخانه شدن «اقشار متوسط به بالا» شاید تأثیر داشته باشد. طبق مصوبه شورای پول و اعتبار در آخرین روزهای امسال وام مسکن زوجهای خانهاولی به ۱۶۰ میلیون تومان افزایش یافت اما این پرسش پیش میآید که این مبلغ وام با توجه به اقساط بازپرداختش کدام اقشار جامعه را میتواند صاحبخانه کند؟
*تاکید رهبر انقلاب بر مقاوم سازی کشور و اقتصاد
با توجه به اهمیت نامگذاری سال ها توسط مقام معظم رهبری و تعیین سیاست های کلی نظام توسط ایشان در مطلب پیش رو به چرایی انتخاب نام سال ۱۳۹۵ به عنوان «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» پرداخته ایم. از این رو در ادامه بخشی از اقدامات و ضعف های اقتصادی دولت در سال گذشته که منجر به ناکارآمدی پویایی اقتصاد و عدم خروج از رکود شده است می پردازیم. همچنین به بازخوانی بخش هایی از بیانات مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت اقتصاد مقاومتی و تکیه به توان داخلی در سخنرانی های مختلف اشاره خواهد شد.
رهبر معظم انقلاب در آغاز سال ۱۳۹۵ در سخنرانی نوروزی خود تاکید کردند: «گزارشی که برادران ما در دولت به من دادند، نشان میدهد که کارهای وسیعی کردهاند؛ منتها این کارها کارهای مقدماتی است؛ کارهائی است در زمینهی بخشنامهها و دستورها به دستگاه های مختلف؛ اینها کارهای مقدماتی است؛ اما آنچه که لازم است ادامه پیدا کند، عبارت است از اقدام کردن و عمل کردن و روی زمین، محصول کار را به مردم نشان دادن؛ این آن چیزی است که وظیفهی ما است؛ که من انشاءالله در سخنرانی شرحش را به آحاد ملت عزیزمان عرض خواهم کرد.»
«نابراین آنچه که من به عنوان شعارِ امسال انتخاب میکنم، عبارت است از ” اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل “. این، راه و جادهی مستقیم و روشنی است به سمت آن چیزی که به آن احتیاج داریم.» (۰۱/۰۱/۱۳۹۵)
به طور کلی تأکیدِ مقام معظم رهبری بر مقاوم سازی اقتصاد و توانمند سازی درونی اقتصاد را ما می توانیم از اواسط دهه ۸۰ رصد کنیم اما ادبیات اقتصاد مقاومتی را ایشان در سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ مطرح کردند و جوانب این نظریه را در سلسله سخنرانی هایی تبیین کردند و بعد از سال ۹۱ ما با یک نظریه نسبتاً منسجم در حوزه اقتصاد مواجه هستیم که عنوان آن را به اصطلاح اقتصاد مقاومتی گذاشتند. اما شاید مهم ترین اتفاقات در حوزه اقتصاد مقاومتی در سال ۹۲ افتاد.
پایهى اقتصاد مقاومتى عبارت است از تقویت تولید داخلى و کاهش وارداتى که یا غیرضرورى است یا مشابه داخلى دارد. (مقام معظم رهبری ۰۶/۰۹/۱۳۹۳)
اقتصاد مقاومتی یعنی … ساختِ اقتصادی و بنای اقتصادی جوری باشد که از نیروهای مردم استفاده بشود، کمک واقعی گرفته بشود، برنامهریزی بشود، بنای اقتصادی استحکام پیدا کند … تکیه مسئولان کشور بر این باشد که حرکت اقتصادی کشور را اینجوری قرار بدهند. (مقام معظم رهبری ۲۹/۱۱/۱۳۹۳)
خیلیها از اقتصاد مقاومتی اطّلاع ندارند؛ بله، این یکی از ضعف های کار ما است. ما اگر می خواهیم یک خواستهای تحقّق پیدا کند، قدم اوّل این است که این خواسته را بهصورت یک گفتمان پذیرفتهشده دربیاوریم. (مقام معظم رهبری ۱۳/۰۴/۱۳۹۴)
خب، راه درست این است که ما خودمان را در درون تقویت کنیم و استغنا پیدا کنیم. دنیا به کشوری که غنی باشد و قوی باشد احترام میگذارد؛ مجبور است احترام بگذارد. اگر کشور ایران اسلامی قوی باشد و غنی باشد، همان کسانی که امروز دارند شاخوشانه میکشند، همینها میآیند پشت دروازهی ما میایستند و منّتکشی میکنند. (مقام معظم رهبری در دیدار خبرگان چهارم ۲۰/۱۲/۹۴)
*تجربهی ۳۷سالهی جمهوری اسلامی نشان میدهد که ما باید خودمان را تقویت کنیم، قوی کنیم؛ از لحاظ فکری قوی کنیم، از لحاظ سیاسی قوی کنیم، از لحاظ اقتصادی قوی کنیم، از لحاظ فرهنگی قوی کنیم، از لحاظ علمی قوی کنیم. وقتی قوی شدیم، طبعاً عزّت پیدا خواهیم کرد؛ امروز عزّت یک ملّت در دنیا به اینها است. (مقام معظم رهبری در دیدار خبرگان چهارم ۲۰/۱۲/۹۴)
رهبری فرزانه ۱۰ اقدام اساسی برای نجات اقتصاد کشور در بیانات اول سال در حرم مطهر رضوی بیان نمودند ، که انشاالله نخبگان و عموم جامعه به این فرامین به طور کامل عمل و اقتصاد کشور را از این رکود و بحران نجات دهند ، ده پیشنهاد رهبری معظم در باب اقدام و عمل به اقتصاد مقاومتی :
۱- تمرکز بر فعالیتها و زنجیرههای اقتصادی مزیتدار کشور
بعضی از فعالیتهای اقتصادی مثل مادر میماند و از آن بابهای متعدد اقتصادی و تولیدی گشوده میشود، روی آنها بایستی تمرکز کنند و آنها را باید شناسایی کنند. نقشه راه را مشخص کنند، تکلیف همه را معلوم بکنند.
۲- زنده کردن تولید داخلی
آنطور که به من گزارش کردهاند، ما امروز حدود ۶۰ درصد از امکانات تولیدمان تعطیل است. بایستی ما تولید را احیا کنیم. من به مسئولین محترم دولتی مکرر گفتهام که این منتقدینی که هستند را بخواهید و حرفهایشان را بشنوید. گاهی پیشنهادهای خوبی دارند.
۳- پرهیز از واردات تضعیف کنندهی تولید داخلی
مثلاً میخواهیم هواپیما خریداری بکنیم،مسئولین دولتی خودشان میگویند که اگر درصدی از این قیمت را در صنایع داخلی هواپیما سرمایهگذاری کنیم، بیشتر از آنکه از خارج بخریم استفاده خواهیم کرد. تولید داخلی هم رشد پیدا میکند. اینکه ما همه چیز را از خارج وارد کنیم و نگاه نکنیم که این واردات ما چه بلایی سر تولیدات داخلی میآورد این خطاست.
۴- پرهیز از هدردادن منابع مالیای که پس از برجام باید وارد کشور شود
ما پول هایی داریم در خارج از کشور. نفت فروختیم پولش را به ما ندادند در قضیه برجام بنا بر این شد که این پولها برگردد. البته اکثرش برنگشته است… لکن بالاخره برخواهد گشت… مواظب باشند، صرف خریدهای بیمورد صرف کارهای بی جا صرف اسراف ها؛ صرف این چیزها نشود.
۵- دانشبنیان شدن بخشهای مهم و حساس اقتصادی
مثلاً بخش نفت و گاز یا بخش تولید موتور که برای خودرو، هواپیما، قطار و کشتی مورد استفاده است. این بخشهای حساس و مهم، دانشبنیان بشوند. جوانها و دانشمندان ما نشان دادند که میتوانند از آن سطحی که ما در فناوری داریم ما را بالاتر ببرند. خب آن مغزی که می تواند موشک برد بلند را جوری تنظیم کند که با انحراف پنج متر به هدف بخورد در موارد گوناگون دیگر هم میتواند.
۶- احیای بخشهای اقتصادی که قبلاً در آنها سرمایه گذاری شده
بعضی از بخشها را ما در گذشته رویش سرمایهگذاری کردیم، از آنها استفاده بشود. مثلاً در زمینهی نیروگاهسازی یا در زمینه پتروشیمی سرمایهگذاری خوبی کردیم. امروز کشور به نیروگاه احتیاج دارد. کشورهای دیگر هم به نیروگاه ارزانی که ما می سازیم احتیاج دارند. ما دیگر نرویم از بیرون نیروگاه بخریم وارد کنیم یا افرادی بیاوریم برایمان نیروگاه درست کنند.
۷- شرط انتقال فناوری در معاملات خارجی
یک شیء تولیدی جدیدی را می خواهند بخرند، -محصول- تولیدشده را نخرند آن شیء را با فناوری مخصوص خودش تهیه کنند و بیاورند. در قراردادها به شدت باید این را مورد توجه قرار بدهند.
۸- مبارزهی جدی با فساد، ویژهخواری و قاچاق در کشور
حالا یک مجرم اقتصادی را مثلا دستگیر کردند روزنامه ها دربارهاش بنویسند؛ عکس و تفصیلات و چه و چه با اهداف جناحی و سیاسی و اینها. اینها فایده ای ندارد. دو صد گفته چون نیمکردار نیست … آن فسادی که امروز ممکن است پیش بیاید باید جلوی این را بگیرند. مانع فساد بشوند. قاچاق همینجور است. باید با قاچاق به معنای واقعی کلمه مبارزه کنند.
۹- ارتقای بهرهوری انرژی
گفته میشود که اگر ما بتوانیم بهرهوری انرژی را ارتقا بدهیم و صرفهجویی کنیم، صد میلیارد دلار صرفهجویی خواهد شد. مبلغ کمی نیست مبلغ زیادی است. این را جدی بگیرند.
۱۰- نگاه ویژه به صنایع متوسط و کوچک
آن چیزی که در متن جامعه اشتغال و تحرک ایجاد میکند، طبقات پایین را بهرهمند میکند، همین صنایع کوچک و متوسط است اینها را تقویت کنند و پیش ببرند.
انتهای متن/س
http://baghershahrnews.ir/?p=7964